Mijn favorieten

Weet u al hoe u deze woning gaat verkopen?

is de meest gestelde vraag aan de makelaar in de huidige Amstelveense huizenmarkt. De vraag op zich geeft al aan dat we in een verkopersmarkt zitten; de eigenaar heeft het heft in handen.
De manier waarop de woning wordt verkocht is een samenspraak tussen eigenaar en makelaar. De makelaar treedt op als regisseur; presentatietips, goede foto's, open huis dagen organiseren, kijkers clusteren tijdens rondleidingen, de juiste strategie toepassen op verschillende geïnteresseerden.
Huizenkopers haken in op dit sentiment en wie geeft ze ongelijk. Huren is beduidend minder populair, zeker nu de huurprijzen harder stijgen dan normaal en dit in combinatie met de lage hypotheekrentestand brengt menig koper in euforie. 
Wanneer er dan meerdere kopers zich aandienen, kan verkoper overgaan tot inschrijving. Dit is een systeem waarin tot een bepaald tijdstip alle kopers de mogelijkheid hebben tot het doen van een bieding met bijbehorende voorwaarden.
Deze euforische stemming van alle partijen doen de prijzen stijgen tot grote hoogte. Zeker bij verminderd aanbod wat resulteert in vele belangstellenden voor een enkele woning. En als de woning voor méér dan de vraagprijs is verkocht en de buurvrouw wil ook verkopen. Welke vraagprijs zal zij dan hanteren? De vraagprijs van de buren, of een prijs daarboven?
Als u mee wilt doen in deze biedingstrijd dient u al uw troeven uit te spelen. Advies van menig adviseur zal zijn om het financieringsvoorbehoud daarbij te laten vervallen, zodat u uw concurrent de loef kan afsteken. Wat nu als u dat hoogste bod hebt gedaan en de makelaar u feliciteert? Wat heeft de nummer 2 geboden? € 40.000,-- minder? Is mijn bod dan wel marktconform? Daar komt u wel achter als u de woning door een onafhankelijk taxateur moet laten taxeren in opdracht van de bank. De taxateur concludeert dat u te veel heeft betaald en dat u slechts het getaxeerde bedrag mag lenen. De volledige koopsom kan dus niet bij de bank worden geleend en u heeft geen eigen geld. Koop ontbinden; u doet een beroep op uw financieringsvoorbehoud! 'Oh nee, wacht, dat voorbehoud heb ik op advies van mijn adviseur niet opgenomen.............'!