Mijn favorieten

Gigantisch spanningsveld op de Amstelveense woningmarkt


Na de laagconjunctuur van 2009 tot 2014 (een stille periode met weinig afzet en dalende huizenprijzen) gaf juist de afgelopen 2 jaar een goed beeld hoe de woningmarkt zich in specifieke gebieden ontwikkelt. Zo kunnen we door de huidige woningkrapte constateren dat Amstelveen Zuid (Westwijk, Middenhoven, Waardhuizen) populairder is dan ooit (veel populairder dan in de topjaren 2006-2008). Dit komt doordat steeds meer gebieden rondom Amsterdam onbetaalbaar zijn geworden en men steeds verder uitwijkt. Overigens helpt de Expat (die koopt en huurt) hierin mee. Prijsstijgingen van 15% in 2 jaar tijd zijn zichtbaar.
En de Amstelvener? De afstand wint het van de prijs en dus wijkt hij/zij uit naar (Nieuw) Oosteinde, Uithoorn en Aalsmeer, waar prijsstijgingen in deze orde van grootte nog niet zichtbaar zijn.
Een oude wijsheid kan gerust van stal gehaald worden; de waardering van een woning komt tot stand door een drietal zaken, namelijk: locatie, locatie en locatie.

In Buitenveldert schieten de prijzen omhoog.
Nog zo'n opmerkelijke trend vindt plaats ten noorden van Amstelveen.
De afgelopen 12 maanden is Buitenveldert veranderd van een kopersmarkt naar een verkopersmarkt. Voorjaar 2015 kocht men nog redelijk eenvoudig 80 m2 voor € 225.000. Nu wordt voor dezelfde meters € 290.000 betaald.
Dit gebied kwam rijkelijk laat in deze opgaande lijn terecht. Men liet deze locatie links liggen door haar naoorlogse architectuur, maar nadat omliggende gebieden tot een bepaalde prijshoogte waren gestegen en de krapte-indicatoren door het plafond gingen, ging het plotseling heel hard aan de vraagzijde. Goed om te realiseren dat eerst de vraag toeneemt, alvorens prijzen gaan stijgen.
Het ene na het andere gebied wordt opgeslokt in deze kopersgekte. Pak de kaart van Groot Amsterdam er eens bij en wijs het volgende gebied aan dat slachtoffer wordt van dit koopgeweld. Ik heb mijn lijstje al klaar liggen.