Mijn favorieten

€ 15.000,- per m² realiteit?

De vierkante meterprijs van woningen en appartementen nader bekeken

Veel makelaars en taxateurs hebben het, wanneer zij de waarde van onroerend goed willen vaststellen over waarde in ‘meterprijzen’. Dat daarbij totaal niet gesproken wordt over de grootte van de tuin, het balkon, een eventueel dakterras, bovenste verdieping of juist souterrain is hierbij de grote valkuil.

Het fenomeen ‘meterprijs’ is daardoor veelal te kort door de bocht, maar is wel een aardige indicator waar een buurt/stad/type huis zich tot een ander verhoudt. Denk daarbij aan de ‘meterprijs’ als indicator tussen een appartement in De Baarsjes in vergelijking tot Amsterdam Zuid Oost. Of tussen New York, Londen en Amsterdam. Of tussen een appartement in Westwijk of het Stadshart.
Feit is dat in Amstelveen de meterprijs relatief weinig wordt gebruikt. De tuinen en veelal verschillende type woningbouw maakt dat simpelweg niet goed hanteerbaar. Appartementen lenen zich hier wel wat beter voor, uiteraard met grote verschillen tussen nieuwere bouw (lage servicekosten) en oudere (jaren ’60) bouw.

Amsterdam ‘meter’stad
In 2010 werd IJ-dock ontwikkeld en verkocht. Een prachtig appartementencomplex nieuw gebouwd in het Amsterdamse IJ. Ruim € 5.000,-- per meter werd er gevraagd en gekregen! Toentertijd werd dat voor een appartement als veel bestempeld. We leven nu 8 jaar later in een hele andere wereld. In de Van Eeghenstraat in Oud zuid is dit voorjaar een penthouse verkocht voor € 15.710 per meter. Het optrekje (lees: appartement) bracht ruim 4 miljoen op. Uiteraard een uitzondering, maar de meterprijzen in heel Oud Zuid (van Schinkelbuurt, via Koninginnebuurt tot aan de Pijp) zitten inmiddels gemiddeld tussen de € 6.000 en € 8.000.

Amstelveense appartementen realiseren de laatste maanden koopsommen tussen de circa € 3.250 tot € 5.000 per meter. Vooral nieuwere bouw rondom het Stadshart doet het erg goed. Denk daarbij aan de Stadstuinen, Laan van Deshima en Marathonlaan (nabij Brandweerkazerne). De nieuwbouwprojecten The City garden en Upmountain (boven voormalige V&D) vormen de uitzondering in Amstelveen. Deze appartementen gaan voor meer dan € 5.000 danwel meer dan € 6.000,-- per meter.

Het is een leuke manier van ‘factchecking’, hoewel ik niet genoeg kan benadrukken dat de meterprijzen als indicator voornamelijk voor professionals werkbaar zijn. Laat u zich altijd goed voorlichten door de professional voordat u belangrijke aankoopbeslissingen neemt.