Mijn favorieten

Veel architectuurstijlen in Amstelveense woningen

 

Interesse in architectuur stroomt door de aderen van elke makelaar. Het themanummer ‘Amstelveen bouwt’ is een goed moment voor Bernard Geijsel, register makelaar-taxateur o.g. bij Geijsel Kroon, u in zijn maandelijkse column mee te nemen langs diverse bouwstijlen die ook in Amstelveen goed herkenbaar zijn.
 
In bijgetoonde foto’s ziet u in chronologische volgorde bijzondere kenmerken van de bouwstijlen van begin 20e eeuw. Op foto 2 herkent u wellicht de zgn. mansardekap, een gebroken kap met naar buiten geknikte vlakken. Deze constructie werd veel toegepast bij woningen rond en na de eeuwwisseling om een ruimere zolderverdieping te creëren. De kwaliteit liet in deze periode nogal eens te wensen over.
 
Vanaf de jaren '30 vorige eeuw vond een duidelijke omslag plaats naar duurzamere materialen, welke terugkomen in fraaie dakoverstekken, veel glas-in-lood toepassingen, fijn gestileerde houten onderdelen en mooie dakkapellen. Zie hiertoe foto 3.
De bouwers uit die tijd waren veelal kleine aannemers, die mede door goedkope arbeid in deze vooroorlogse crisisperiode de bouwproductie op gang hielden. Deze woningen zijn o.a. terug te vinden in de Amstelveense wijk Elsrijk, en zijn nog steeds zeer geliefd.
 
Bij de enorme bouwwoede uit de jaren na de 2e wereldoorlog ging het, door de grote woningschaarste, meer om kwantiteit dan om kwaliteit. Toen waren het vooral de woningbouwcorporaties die hele wijken vol bouwden. Pas vanaf de 70e jaren begon men weer degelijker en duurzamer te bouwen. Daarbij kwam ook steeds meer aandacht voor duurzaamheid en gebruiksgemak. Zie foto 4 en 5, herkenbaar in veel Amstelveense wijken.
 
In de huidige eeuw zien we dat architecten geleidelijk teruggrijpen op vroegere bouwstijlen, het zgn. post-modernisme. Diverse in het verleden gangbare stromingen komen hierin terug, met vooral de jaren '30 als voortrekker. Zie foto 6 en 7. De laatste foto (8) toont een zeer fraaie bouwstijl; deze woning is recent gebouwd en vrijwel geheel in de traditionele Amsterdamse School stijl opgetrokken. Fraai en uitzonderlijk!
 
Bernard Geijsel