Mijn favorieten

Zijn er nog verborgen gebreken?


Als de verkoper de gebreken wist zijn ze niet ’verborgen’, maar toch is het een veel gestelde vraag tijdens bezichtigingen.

Verborgen gebreken zijn altijd een hot-issue, je wilt niets over het hoofd zien tijdens een bezichtiging. Stel daarom de juiste vragen aan de makelaar. Zijn er nog bijzonderheden die vermeldt moeten worden? Dan zie je de verkopend makelaar altijd goed nadenken en zijn dossier raadplegen.

Vervolgens dien je zelf goed te kijken zodat je na de bezichtiging aan jouw onderzoeksplicht hebt voldaan en de verkopende makelaar (als het goed is) aan zijn meldingsplicht. Maar er is altijd een grijs gebied. Dient verkoper een beslagen (lek) raam te vermelden of dien je dit zelf te zien? Schimmelvorming in de badkamer? Opnieuw witten vlak voor verkoop of is het een meldingsplicht. De buurvrouw die elke vrijdagavond pianoles bij haar thuis heeft? Buren ruzies? Vocht in de kruipruimte? Melden of zwijgen?

In de huidige tijd –de Amstelveense huizenmarkt staat bijzonder onder druk- moet een koper meer dan ooit enorm opletten. Beslissingen worden tot 3 keer sneller genomen dan in een normale huizenmarkt en resulteert snel in een foutenparade. Ook professionals zijn geneigd te makkelijk te acteren en problemen te bagatelliseren. Voor je het weet eindigt het kopen van een huis in een teleurstelling, een spreekwoordelijke kat in de zak of juridisch geformuleerd in een non-conformiteit.

Mijn dringende advies aan huizen kopend Amstelveen. Ga op voorhand kennismaken met de juiste adviseurs om je heen, zodat je wel kunt handelen als dit noodzakelijk is. Slagvaardig en snel, maar met deskundigheid en grondigheid voorop!

Bernard Geijsel
Register makelaar taxateur