Mijn favorieten

Van een woning naar een appartement

Op het moment van het schrijven van dit artikel staan er 290 woningen en 98 appartementen te koop in Amstelveen. Niet eerder was de woningkrapte zo ernstig. Voor starters is Amstelveen onbetaalbaar. Doorstromers hebben het iets gemakkelijker omdat hun huidige woning meestijgt in waarde. Het blijft echter lastig wanneer het aanbod zo beperkt is om uw huidige prachtige woning in te ruilen voor iets anders.
 
Zeker voor senioren is zo’n verhuizing (veelal naar een appartement) lastig. Gelijkvloers is vaak kleiner; waar laat u alle spullen. Ook het verplichte lidmaatschap met de vereniging van eigenaars (VvE) is een nieuwe ervaring.
 
Waar moet u op letten?
Amstelveen heeft een scala aan appartementencomplexen. Klein, groot, nieuwere of oudere bouw. Naast de kennismaking met de bestaande leden en het aanvoelen van de sfeer binnen een vereniging lopen de financiële en bouwkundige gezondheid van een complex hand in hand.
 
Er is een nieuwe wet voor VvE’s sinds 1 januari 2018
Ongeveer de helft van de verenigingen spaart structureel te weinig. Dat kan leiden tot achterstallig onderhoud. Daarom moet vanaf 1 januari 2018 bij wet elke VvE jaarlijks een bedrag reserveren voor het groot onderhoud van het gebouw. De hoogte van deze reservering is gebaseerd op een meerjarenonderhoudsplan (MJOP). De VvE kan ook jaarlijks 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw reserveren. 
 
Onderhoud
Deze nieuwe wet resulteert in gezondere verenigingen zodat u bij aankoop van een appartement meer duidelijkheid krijgt over de staat en de levensduur van bepaalde zaken, zoals: platte daken, collectieve verwarmingsketels, houtwerk van kozijnen, isolatie, standleidingen en fundering.
 
Servicekosten
Maar deze transparantie binnen de vereniging kan ook leiden tot (forse) verhoging van de servicekosten. Binnen de verenigingen van oudere complexen (denk aan Jaren ’60 bouw) wordt al snel € 250,-- per maand betaald (exclusief stookkosten) welke grotendeels bestemd is voor groot onderhoud. Houd er rekening mee dat deze vaste lasten een drukkend effect hebben op de marktwaarde van het appartement.
 
Reservefonds
Wist u dat het aandeel van het appartement wordt meeverkocht en dus in de koopsom van een appartement zit verwerkt? En wist u dat u dit reservefonds moet opgeven als eigen vermogen (box 3) bij de belastingaangifte?
 
Aankoop
Al met al vraagt de aankoop van een appartement met de schaarste van deze tijd om vakwerk. Een aankoopmakelaar heeft de expertise u hierin in te begeleiden en te adviseren. Wij zijn u graag van dienst.
 
 
Bernard Geijsel
Register Makelaar Taxateur o.g.
Geijsel Kroon
06 11430045