Mijn favorieten

Klimaatneutraal wonen is hot!

Toen ik ruim 10 jaar geleden een jaren ’30 woning in Amstelveen Elsrijk verkocht vroeg niemand naar isolatie-maatregelen. Woningen met tocht- (!) portalen, ijskristallen op de ramen en waar men wolkjes kon blazen in de toiletruimtes waren veruit de populairste woningen van Amstelveen. Deze charmante woningen met karakteristieke details werden verkocht zonder dat er gevraagd werd naar de maandelijkse stookkosten.

Sinds 1 januari 2015 is het vanuit Europese Unie opgedrongen energielabel voor woningen verplicht gesteld. Niemand die daar om vroeg; het vereenvoudigde label werd met hoongelach in de Nederlandse huiskamers ontvangen. Inhoudelijk klopte er weinig van………Als erkend energiedeskundige (ik mag deze energielabels namens de Rijksoverheid verstrekken) deel ik die mening. Het is een compromis om enerzijds aan de Europese regels te voldoen en anderzijds de kosten in de hand te houden.

Echter, in de huidige tijd, waarin klimaat steeds meer het onderwerp van gesprek is helpt het energielabel bij de bewustwording van het isoleren van de woning.

Vrij eenvoudig geeft het energielabel aan wat je kunt doen om je woning verder te isoleren. Denk naast dubbel glas en een recente HR-ketel aan vloer- spouw- en dakisolatie. De laatst jaren wordt dit steeds meer aangevuld met zonnepanelen op het dak en een warmtepomp als warmtebron. De gemeente Amsterdam stelt zelfs sinds 1 september 2017 5 miljoen euro beschikbaar om woningeigenaren te stimuleren hun aardgas aansluiting te verwijderen om over te stappen naar duurzame verwarming.

Veel bedrijven springen hierop in door isolatiemaatregelen op maat aan te bieden. Let daarbij op dat u zich door een erkend deskundige laat adviseren. Ieder huis is anders en verduurzamen is maatwerk, waarbij de kosten voor de baten uitgaan.  Laat deze kosten dus zinvol zijn.
Het energielabel heeft u overigens pas nodig als u uw huis verkoopt of verhuurt. Dit energielabel verstekken wij gratis aan klanten van Geijsel Kroon Makelaardij.