Mijn favorieten

Amstelveense woningen onbetaalbaar


 
Niets nieuws onder de zon; Amstelveen staat hoog op de lijstjes populaire gemeenten waardoor de huizenprijzen door het spreekwoordelijke dak gaan. Dat geldt voor meer steden en dorpen rondom onze hoofdstad.
 
Schaarste is het euvel. Veel doelgroepen willen hier wonen, te weinig woningen in het middensegment zijn beschikbaar. Het resultaat laat zich raden; onbetaalbare woningen.
 
Boven en onder de A9
Zo’n waardering komt tot stand door vraag/aanbod verhouding. Zo is in de gemeente zelf duidelijk onderscheidt te maken tussen de vraag van ‘boven en onder de A9’. De altijd populaire en degelijk gebouwde jaren ’30 woningen in combinatie met de ideale ligging (Amsterdam, Stadshart en uitvalswegen A9/A10) maakt ‘boven’ flink hoger gewaardeerd dan ‘onder’.
 
Lage rente
Anno 2017 is vraag/aanbod verhouding in de gehele gemeente (van Bankras tot Bovenkerk) uit balans. Lage rente is de oorzaak; aanbod is er nauwelijks en kopers reageren met extreem hoge biedingen op nieuw te koop komende woningen. Gevolg; onbetaalbare woningen.
 
Jongvolwassen mogen niet mee doen
Als je reeds een woning in deze omgeving hebt is er niet heel veel aan de hand. De een wordt goed verkocht om in te ruilen tegen een ander duur object. Er zijn echter ook slachtoffers; met name starters/ jongvolwassenen, opgegroeid in Amstelveen, vaak lang thuiswonend (alle gemakken zijn namelijk in de nabijheid), maar ook gehecht aan hun omgeving krijgen geen mogelijkheid tot verhuizen. Huren is vaak geen optie omdat je circa 10 jaar bij Woningnet moet staan ingeschreven voordat je in aanmerking komt. Kopen is onbetaalbaar geworden. Appartementen gaan vanaf € 200.000 (50m2) en woningen onder drie ton zijn niet aanwezig.
 
Achter de feiten aan
De overheid denkt uiteraard zoveel mogelijk mee, maar de conjunctuur schakelt altijd sneller dan (semi-)overheden. De eerste fase van het nieuwbouwproject aan de Startbaan was bedoeld voor Amstelveense starters. Zij kregen voorrang, maar inmiddels is een eerste doorverkoop van een dergelijke woning van ruim boven € 400.000,-- een feit.
 
Zolang sociale huurwoningen onbereikbaar blijven en koopwoningen nauwelijks beschikbaar zijn, zijn de oplossingen voor de Amstelveense woningmarkt niet aanwezig.
 
Aalsmeer, Uithoorn en Kudelstaart profiteren. Gelukkig is niet voor niets de N201 omgelegd en wordt de Amstelveenlijn doorgetrokken.
  
Bernard Geijsel
Register Makelaar Taxateur o.g.
Geijsel Kroon
06 11430045